Писання писанки – незамінного символу Великодня!

…Котилася писанка з гори на долину,
Прикотилась простісінько до нас на гостину.
А за нею йде Великдень, несе білу паску,
Дзвонить в дзвони, розсипає радощі і ласку!

З 9 по 17 квітня 2019 року в Самбірському коледжі культури і мистецтв відбувся проект “Писання писанки”. Ця традиція, започаткована викладачем народознавства Маруняк В. Й., вже кілька років поспіль напередодні Великодніх свят збирає навколо себе усіх поціновувачів наших традицій і звичаїв. Модератор проекту Г. П. Яворська.

В ході проекту до нас завітала майстриня Лешкович Олена, яка провела майстер-клас по розпису писанок писачком-шпилькою. Вона ознайомила студентів з своєю технікою писання й запалила в студентів бажання творити красу, бо працюючи над своєю писанкою, отримуємо відчуття прадавньої величі та могутності власних коренів, не даємо загинути нашим звичаям, нашим традиціям, нашому роду!

Провела творчу майстерню й наш викладач Винарчик М. М., разом з своєю внучкою. В дружній атмосфері учасники провели розпис писанок лемківською технікою. Основним символом лемківських писанок є сонце, адже це символ життя і світла. Марія Михайлівна розповіла про особливості написання писанок. Техніка розпису цікава і проста, її швидко може освоїти кожен бажаючий, а за кілька годин навчання писанковому мистецтву ми стаємо добрішими, щирішими, мислосерднішими.

Всі хто приймав участь і просто був присутнім на заході отримали неймовірне задоволення, бо кожна писанка – це ніби маленький світ… Хотілось би відзначити студентів, які приймали безпосередню участь, знаходили час, можливість, бажання для цього передсвяткового дійства і звернути увагу на кращі роботи, зокрема: Стинавська М.(ІІІ естр.), Якушина Н.( ІІ хореогр.), Іжик М.(ІІ хор.), Комарницький М.( ІІ естр.), Шлієнко Д.( ІІ естр.), Комарницький Р.(ІV хор.), Комарницька Н.( ІV хор.), Холодова Х.( ІІІ нар.) та ін.

Мудрі люди кажуть: ” У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки”. Тож і надалі будемо продовжувати в цьому дусі!