Про коледж

Самбірщина здавна славиться своєю історією. Ця земля дала світові відомих митців, композиторів, художників, вчених, літераторів. Серед них талановитий поет Григорій Самбірчик, відомий маляр ХVI ст. Федуско, викладач Павло Конюшкевич. З села Кульчиці, що поблизу Самбора, вийшов гетьман Запорізького козацтва, талановитий полководець Петро Сагайдачний і рятівник столиці Австрії ­– Відня від турків Юрій Кульчицький. В Самборі народився видатний український театральний діяч Лесь Курбас, відомий композитор, диригент Микола Колесса. З нашим містом пов’язані долі письменників Івана Филипчака та Андрія Чайковського, музикантів Романа Савицького та Ярослава Барнича, співаків Модеста Менцинського та Олександра Носалевича.

Жодна мистецька чи громадсько-політична акція в місті Самборі й сьогодні не обходиться без участі в ній викладачів та студентів Самбірського коледжу культури і мистецтв. Образно кажучи, коледж культури і мистецтв у місті – це і філармонія, і театр, і консерваторія.

Самбірський коледж культури і мистецтв було засновано Постановою Кабінету Міністрів України у 1952 році, як «Технікум підготовки культурно-освітніх працівників». Коледж знаходиться в центрі міста та розташований у трьох корпусах комплексу пам’ятки архітектури XVІІІ ст. (монастир бернардинів і костел Св. Станіслава та колегія Єзуїтів).

З перших днів свого заснування училище стало осередком культури не тільки Самбора, але й всього регіону. За час існування декілька разів змінювало свою назву – «Технікум підготовки культурно-освітніх працівників», «Культурно-освітнє училище», «Училище культури», «Училище культури і мистецтв», з 2016 року – «Коледж культури і мистецтв», тепер – «Самбірський фаховий коледж культури і мистецтв».

Директорами училища у свій час були: Сафонов А.Т., Онищенко Д.П., Беньковський Я.М., Паньків Р.М., Кокодиняк М.Т., Петрівська Г.П.

Сьогодні директором коледжу є Красняк Роман Мирославович.

Самбірський фаховий коледж культури і мистецтв має свою багату історію та традиції.

За час існування, а це 70 років освітньої діяльності, коледж закінчило понад 8 тисяч випускників денної та заочної форми навчання, які працюють переважно у гірських та передгірських районах нашої та сусідніх областей.

Коледж гордиться своїми вихованцями, для яких обрана професія стала кредом їхнього життя. Багато з них продовжують славні традиції рідного навчального закладу, керують аматорськими та професійними творчими колективами, очолюють Народні доми та бібліотеки. Є серед них і очільники обласних управлінь культури, обласних бібліотек, закладів освіти, тощо.

Нашими випускниками є:

  • Євген Федорченко – народний артист України, артист Львівського національного академічного українського драматичного театру ім. М. Заньковецької;
  • Ярема Скибінський – народний артист України, професор, диригент Харківського Національного академічного театру опери та балету ім. М. Лисенка та головний диригент Одеського Національного академічного театру опери та балету;
  • Мирон Черепанін – доктор мистецтвознавства, професор, заслужений артист України, завідувач кафедрою музикознавства і методики музвиховання інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника (м. Івано-Франківськ);
  • Ігор Гаврилів – актор Львівського національного академічного українського драматичного театру ім. М. Заньковецької, заслужений артист України, член спілки театральних діячів України;
  • Микола Корнутяк – соліст Львівської філармонії (баритон), Львівського Національного театру опери та балету ім. С. Крушельницької;
  • Ігор Кушплер – народний артист України, соліст Львівської філармонії (баритон), Львівського Національного театру опери та балету ім. С. Крушельницької, професор, завідувач кафедри академічного співу Львівської державної музичної академії ім. М. Лисенка;
  • Іван Фляк – соліст Одеського Національного академічного театру опери та балету (баритон);
  • Михайло Хай – український етномузиколог, професор кафедри музичної фольклористики НМАУ ім. П. Чайковського, кандидат мистецтвознавства, член Національної спілки кобзарів, член спілки композиторів України;
  • Світлана Годлевська – солістка Київського Національного академічного театру опери та балету ім. Т. Шевченка (сопрано), заслужена артистка України;
  • Михайло Хованець – підполковник у відставці, заступник начальника військово-диригентської кафедри Національної академії сухопутних військ ім. П. Сагайдачного (м. Львів);
  • Юліан Пукшин – педагог, композитор, громадський діяч Старосамбірщини;
  • Ярослав Коцур – директор Львівської обласної бібліотеки для юнацтва;
  • Роман Мотульський – директор Національної бібліотеки Білорусі, доктор педагогічних наук, професор.

Сьогодні Самбірський фаховий коледж культури і мистецтв – це заклад вищої освіти І-го рівня акредитації.

Підготовку фахівців у Самбірському фаховому коледжі культури і мистецтв здійснюють викладачі 9 предметно-циклових комісій. Коледж здійснює підготовку молодших спеціалістів зі спеціальностей:

галузь знань 02 «Культура і мистецтво»:

  • спеціальність 028 «Менеджмент соціокультурної діяльності»
  • спеціальність 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа»
  • спеціальність 024 «Хореографія».

Спеціальність «Менеджмент соціокультурної діяльності» включає такі освітні програми:

  • народне інструментальне мистецтво (естрадні та народні інструменти)
  • народне пісенне мистецтво
  • видовищно-театралізовані заходи
  • кінофотовідеосправа.

Самбірський фаховий коледж культури і мистецтв – це сучасний навчальний заклад, який має всі можливості для набуття студентами необхідних знань та умінь. Тут діють 25 групових класів, оркестрові класи, клас для занять хору, 4 класи для хореографів, методичний кабінет, 68 класів для індивідуальних занять, бібліотека з книжковим фондом понад 28 тис. екземплярів нотної, методичної та художньої літератури, читальний зал на 24 місця, актовий зал на 100 посадкових місць, кабінет інформатики, спортивне містечко та спортивний зал, їдальня.

Освітній процес проходить у 73 аудиторіях обладнаних музичними інструментами, потрібною для навчання апаратурою та іншим інвентарем.

Навчальний процес спеціальності «Менеджмент соціокультурної діяльності» займає велику площу навчальних корпусів, що зумовлено його специфікою. Аудиторії підтримуються в належному порядку, оснащені відповідною апаратурою та музичними інструментами. Разом з тим, задіяні для навчального процесу і великі аудиторії, пристосовані під оркестрові класи та хоровий клас. Також добре обладнані і аудиторії для музично-теоретичних дисциплін. Це гарні, просторі світлі аудиторії з новими столами, стільцями, відповідними дошками, звуковідтворюючою технікою.

Навчальні кабінети даної спеціальності: народний оркестровий, естрадно-оркестровий, хоровий обладнані специфічним обладнанням, наочністю, методичними матеріалами.

Освітній процес спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа»  здійснюється в навчальних аудиторіях, які оснащені відповідним обладнанням, наочним і методичним матеріалом. В аудиторіях є наочні посібники, які суттєво підвищують зацікавленість студентів, створюють атмосферу творчості, зменшують стомлюваність. Застосування технічних засобів навчання дає можливість зробити заняття цікавим і змістовним, полегшує засвоєння важких елементів уроку, підняти науковий рівень і творчий характер викладу.

Студенти-бібліотекарі також користуються надбаннями інших навчальних кабінетів та лабораторій.

Навчальний процес спеціальності «Хореографія» здійснюється в чотирьох просторих аудиторіях, обладнаних дзеркалами, станками, музично-супроводжуючим інвентарем. Діє роздягальня, душові кімнати, понад 20 комплектів сценічних костюмів. Замінено підлоги згідно з вимогами специфіки танцювального режиму.

Обладнання і матеріальне оснащення кабінетів і лабораторій в цілому забезпечує виконання навчальних програм і відповідає навчальним планам.

Концертні та тематичні виховні заходи коледжу проводяться в концертному залі органної та камерної музики, а також в естетично оформленому, обладнаному аудіо-світлотехнікою актовому залі. Певна частина заходів до ювілейних дат проводиться в міському народному домі.

Змагання та заняття фізкультурою проходять у спортивному залі та на спортивному майданчику.

Бібліотека коледжу має читальний зал на 24 посадкові місця, три комп’ютери та можливість підключення до мережі Інтернет, що значно розширює можливість студентів у самостійному вивченні навчальних дисциплін.

Коледж має їдальню з власним харчоблоком та залами на 80 посадкових місць, де харчуються студенти та працівники коледжу.

Студенти соціальних груп (сироти, інваліди, малозабезпечені) отримують соціальні стипендії, грошові виплати для придбання одягу, підручників, матеріальні допомоги, грошову компенсацію на харчування.

Окрасою міста Самбора є концертний зал органної та камерної музики відкритий при коледжі у 1987 році, що має орган чесько-австрійської «Gebruder Rieger», якому близько 100 років.

Зал має чудову акустику, тому на його сцені відбувається велика кількість концертів класичної та духовної музики, проводяться фестивалі: «Тобі, Господи», «Різдвяна феєрія», симфонічного та камерного мистецтва, обласні та міжрегіональні конкурси-огляди хорових колективів, присвячені пам’ятним датам композиторів: Є. Кошиця, Є. Козака, М. Леонтовича. Два роки поспіль коледж приймає на своїх сценах творчі колективи Сєверодонецького коледжу культури і мистецтв ім. С. Прокоф’єва в рамках проекту «Мистецтво без меж». Можливість оцінити звучання органу мали змогу відомі органісти: Світлана Острова (Київ), Алан Каттон (Канада), Наталія Величко (Львів), Бернар Струбер (Франція), Гедимін Грубба (Польща) під час проведення міжнародних фестивалів органної музики.

Гордістю Самбірського фахового коледжу культури і мистецтв є, безумовно, його випускники, які стали носіями національної культури та традицій. Колишні студенти очолюють обласні управління культури, професійні навчальні заклади, досягли значних успіхів на великих сценах. А це говорить про те, що наш заклад дає хороші знання та спонукає до нових досягнень.