Магія писанкарства полонила нових шанувальників великодніх традицій

Вже багато років поспіль у Самбірському фаховому коледжі культури і мистецтв напередодні Великодня відбувається магія писанкарства, яка збирає навколо себе всіх поціновувачів українських традицій та звичаїв. От і цього року відбувся майстер-клас з писанкарства, який для студентів та викладачів коледжу провела майстриня-писанкарка, викладач Самбірської школи декоративно-ужиткового мистецтва Ірина Осейчук на запрошення викладача народознавства Галини Леньо.

 Майстриня дуже цікаво розповіла про історію виникнення писанки, про орнаменти, символи, регіональні особливості та обрядодії, в яких використовували писанки, а також навчала традиції розпису писанок за допомогою писачка, воску та вогню. Також учасники майстер-класу дізналися про символічний зміст писанки, а потім кожен обрав візерунок на свій смак та під керівництвом майстрині створив власний символ Великодня. Жоден студент не залишився осторонь цієї справи, і з великою цікавістю всі занурилися в царину розпису елементів писанки. Найцікавішим для студентів виявився процес знімання воску з яєць, адже під такою оболонкою приховувались усі їх фантазії.

Директор коледжу Роман Красняк висловив щиру подяку пані Ірині за її високий професіоналізм та майстерність, збереження традицій, культурних цінностей та їх популяризацію серед молоді та побажав їй творчої наснаги та благополуччя.