Лекція-концерт приурочена до 145-ї річниці від дня народження Станіслава Людкевича

З метою популяризації музики Станіслава Людкевича у Самбірському фаховому коледжі культури і мистецтв відбулася лекція-концерт “Прометей української музики”. Вона була присвячена 145-ій річниці з дня народження видатного українського композитора. Підготувала лекцію викладач музично-теоретичних дисциплін Ольга Копчак.

         Творчість С. Людкевича має важливе значення у розвитку української музики, бо якого б жанру не торкався композитор у своїй діяльності, скрізь виявлявся неповторно індивідуальним, яскравим митцем. Він стояв біля витоків професійної вищої музичної освіти у Галичині, виховав власну композиторську школу, став тією ланкою української музики, яка з’єднала національно неповторне з формами й засобами універсального європейського мислення і передала отриманий результат у ХХ століття. Його життя – людини і композитора – приклад сили духу і волі, незламності, високої інтелігентності і творчого горіння.

         Розповідь ведучих А. Грицишин і Ю. Свистуна про життя і творчість творця поєднувалася з хоровими, сольними та фортепіанними творами композитора, які виконували студенти хорового та естрадного відділів коледжу: В. Волошин (“Гавот”, фортепіано), Ю. Шабля (“Старовинна пісня”, фортепіано), Д. Сабат (“Парафраз”, фортепіано), Х. Шостак (“Ой ти зоре вечірняя” вокальна обробка), В. Орищич (“Залітай, залітай” вокальна обробка), хор IV хорового курсу (керівник І. Хай) виконав твір “Алилуя”, зведений студентський хор (керівник Л. Мигалик) виконав твори “Пою коні”, “Українська бакаролла”, камерний хор «Dominanta» (керівник Л. Мигалик) – “Сміло, други”, “Сонце ся сховало”. Спів супроводжували концертмейстери: М.Мисак, Д.Мисак, О.Городиський. У фіналі концерту прозвучали різдвяний піснеспів “Все сьогодні…” та хорові обробки коляд “Радість нам ся являє” і “Во Вифлеємі”.

         Глядачі в залі отримали гарні враження від концерту, бо музика Станіслава Людкевича оповідає людям про те прекрасне, що надихнуло митця на величну гармонію звуків.