Семен Гулак-Артемовський. Батько першої української опери

        В актовій залі нашого коледжу відбувся святковий концерт-лекція приурочений до 210-річчя від дня народження Семена Гулака-Артемовського – видатного композитора, оперного співака, драматурга, фундатора української опери.

         Головним його досягненням, безумовно, є написання першої української опери “Запорожець за Дунаєм”, яка стала світовим шедевром і виконується у провідних театрах світу, адже українська мова вважається однією з наймилозвучніших у світі, при поєднанні її з музикою народжуються творіння, що зберігають актуальність протягом багатьох століть. Цю перлину справді можна назвати народною оперою, адже надихнули митця на її створення українська історія, українська пісня і рідна українська земля. Ми й нині щиро веселимося, слухаючи дует «Відкіля це ти узявся» Одарки і Карася, арії Карася «Тепер я турок – не козак» і «На туркенях оженюся». І нині сумуємо разом із Оксаною («Місяцю ясний, зорі прекрасні…»). І сьогодні патріотична арія Андрія «Блаженний день, блаженний час…» та фінальний хор «Там, за тихим за Дунаєм…» змушують прискорено битися серце кожної української людини.

         Підготувала захід голова циклової комісії хорових дисциплін Леся Сушко. У виконанні чоловічого ансамблю (кер. І. Хай), солістів (І. Хай, О. Веселовський, О. Голод, Н. Давид, В. Орищич) та концертмейстерів (М. Мисак, Д. Мисак, Л. Мигалик, І. Терлак) та зведеного хору коледжу (кер. Леся Мигалик) звучали пісні, арії та хор з опери митця.

         Усі присутні отримали неймовірну приємність і не шкодували щирих оплесків і овацій.